Αναζητώντας Νόημα και Αλλαγή Παραμονή Πρωτοχρονιάς!


\
Φωτογραφία από Kris Lucas

Άλλη μία  περιστροφή γύρω από τον ήλιο που στέφθηκε με επιτυχία, μία ημέρα πριν αποχαιρετήσουμε το 2023 και υποδεχτούμε το νέο έτος!

    Αυτές τις ημέρες, όπως συμβαίνει άλλωστε σταθερά κάθε τέλος του χρόνου, ακούγονται εκφράσεις και ευχές που λίγο-πολύ όλοι έχουμε σκεφτει- αισθανθεί- πει. Θέλεις  που γιγαντώνονται οι αναμνήσεις μας τις ημέρες των γιορτών και κάπως μας βαραίνουν, ίσως η κούραση όλου του χρόνου ή ακόμα και η κούραση πολλών ετών που πλέον έχει συσσωρευτεί στην πλάτη μας.. δημιουργούν μία διάθεση για αλλαγή. 

Πολλές φορές όμως δεν μιλάμε για απλή αλλαγή μα για ένα ολόκληρο ανάθεμα στο χρόνο που περνάει, 

«Άντε να φύγει επιτέλους το Χ έτος» ,

«Στο καλό και να μην ξαναγυρίσει» ,

σαν να πρόκειται για μία μαγική πύλη που αλλάζει τις καταστάσεις και τα γεγονότα με το που βρεθείς στο κατώφλι της στην μαγική ώρα 00.00 ! 

  Αλήθεια όμως, τι περιμένεις να αλλάξει σε μία ημέρα από τώρα;  Ποια αλλαγή πιστεύεις πως το νέο έτος θα «φέρει» μαζί του; Τι διαφορετικό θέλεις να γίνει; Τι κουβαλάς αυτή την στιγμή και θα ήθελες να το αφήσεις να φύγει μαζί με το 2023; 

  Αναρωτιόμουν αυτές τις ημέρες για τα όσα αφήνουμε στην Τύχη, αν πιστεύεις σε αυτήν θα έχεις παρατηρήσει πως μία ο τροχός σε κρατά στον Ουρανό και μία σε φέρνει πάλι στη Γη, από τη μία έχεις τις καλύτερες μέρες της ζωής σου και από την άλλη κάποιες εξαιρετικά δύσκολες ή και τις δυσκολότερες. 

   Είτε το αντιλαμβανόμαστε ή όχι , πιανόμαστε από αρκετές προλήψεις και δεισιδαιμονίες προκειμένου να «ξορκίσουμε» το «κακό πέπλο» που νιώθουμε να μας περιβάλει. Είναι η Τύχη ή οι Επιλογές μας που έφεραν τα αποτελέσματα; Είναι η Ζωή ή οι Αποφάσεις που λάβαμε εκείνη την χρονική στιγμή που βρεθήκαμε μπροστά από ένα πρόβλημα ή ένα δίλλημα; 

   Ελπίζουμε πως με την παρέλευση του «παλιού» έτους  ό,τι μας πόνεσε θα μείνει πίσω και αν νιώσουμε για μία στιγμή έστω όπως και πριν ρίχνουμε ευθύνες στην ολόλευκη σελίδα που ανοίγεται μπροστά μας. Είναι υπέροχο πράγμα η Ελπίδα , με την ελπίδα πραγματοποιούμε όνειρα, ξεπερνάμε δυσκολίες και φόβους , ικανοποιούμε τους στόχους μας και πόσα ακόμα πράγματα. 

  Πολλές φορές ξεχνάμε όμως πως η Ελπίδα έρχεται παρέα με την Πίστη σε αυτό που πάμε να κάνουμε και την Καλή Προδιάθεση πως ακόμα και στις «κακοτυχίες» θα πάρω το χρόνο μου και θα σηκώσω και πάλι τα μανίκια για να βρω το δρόμο μου. 

   Για πάρα πολλά χρόνια είχα τον «φόβο» (τις προλήψεις) να μην πω αρνητικό λόγο την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, να μην πω πως με πονάει το κεφάλι μου ή πως με ενοχλέι το στομάχι μου, να μην τσακωθώ με κάποιον, να μην κακοκαρδίσω κάποιον άλλον, να προσέξω πως θα ντυθώ - πως θα συμπεριφερθώ, γιατί αυτό θα καθόριζε μία ολόκληρη χρονιά. 

    Λες και ένα αόρατο χέρι θα έφτιαχνε τον χάρτη του έτους μου, ποιες εποχές θα πήγαιναν καλά τα πράγματα και ποιες όχι. Θυμάμαι όμως έντονα και την τελευταία χρονιά που σκέφτηκα με αυτό τον τρόπο. Ήταν η παραμονή Πρωτοχρονιάς του 2014, ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ζωής μου, όπου σε μία κατάσταση πλήρους εξουθένωσης, ψυχικής και σωματικής, συνειδητοποίησα πως όλα αυτά τα χρόνια έτρεφα την ψευδαίσθηση πως η ζωή μου μπορεί να καθοριστεί από συγκεκριμένα βήματα - μικρά ή μεγάλα πράγματα που θα έκανα την πρώτη μέρα του χρόνου. 

   Σχεδόν δέκα χρόνια μετά μπορώ να σου επιβεβαιώσω πως η ζωή όντως  καθορίζεται, μόνο που δεν καθορίζεται αυτόνομα και αυθαίρετα μα πως εμείς καθορίζουμε τη ζωή που θέλουμε ή που ζούμε μέρα με τη μέρα και βήμα με το βήμα. Φυσικά και έρχονται αναποδιές, η ζωή μας δεν είναι ένα κλειστό προβλέψιμο σύστημα,  ακόμα και στο σύμπαν μας υπάρχει αυτή η αρχή της μη προβλεψιμότητας. Μα το πως θα δράσω, πως θα ξεπεράσω προσωπικά μου εμπόδια, πως φτάσω εκεί που θέλω, περνούν κάθε ώρα και στιγμή από τα χέρια μας.

Και αν αυτός ο χρόνος δεν σου πήγε καλά, 

και αν η παραμονή δεν σου βγει όπως θα ήθελες 

και αν καλά- καλά η πρώτη μέρα του χρόνου δεν σε βρει εκεί που θες , 

έχεις την ευκαιρία κάθε μέρα, κάθε ώρα , κάθε λεπτό να δημιουργήσεις νέες καταστάσεις και μία νέα πραγματικότητα στα δικά σου μέτρα. 


«Οι άνθρωποι περιμένουν ολόκληρη την εβδομάδα για την Παρασκευή, ολόκληρο το χρόνο για το καλοκαίρι, ολόκληρη τη ζωή τους για την ευτυχία »

Abhysheq Shukla, Crosspaths Multitude to Success

 

Εύχομαι να σπάσεις όποια δεσμά σε περιορίζουν. Να αφήσεις στην άκρη ό,τι σε κρατάει κολλημένο στη γη και δεν σε αφήνει να ανοίξεις τα φτερά σου. Να αναγνωρίσεις τις δυνατότητες μα και τις αδυναμίες σου ώστε να πατήσεις γερά στα πόδια σου. Να αγκαλιάσεις τις πληγές σου και να τις φροντίσεις να κλείσουν και ας αφήσουν σημάδι, είναι τα παράσημα σου από έναν πόλεμο από τον οποίο βγήκες ζωντανός , βγήκες ζωντανή. 

Σου εύχομαι να δημιουργήσεις ένα νέο έτος, μία νέα ολοκαίνουρια μέρα όπως ακριβώς επιθυμείς. 

Καλή Χρονιά! 



Σχόλια

Αγαπημένα σας άρθρα